Składniki:
50 dag maku

25 dag masła lub margaryny

30 dag bakalii (rodzynek
orzechów
skórki pomarańczowej
suszonych śliwek
moreli
fig
daktyli) 3 jaja

3 łyżki miodu

5 bułek z poprzedniego dnia

pół litra mleka

cukier

skórka z jednej cytryn
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Tłuszcz stopić i gorący wylać na zmielony mak. Dodać surowe żółtka, miód i skórkę cytrynową, bakalie i wszystko wymieszać. Bułkę pokroić w kostkę i zalać gorącym mlekiem. Gdy nasiąknie, wymieszać z makiem. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z całością. Doprawić cukrem.
Wszystkie przepisy