Składniki:
Sok z kiszonej kapusty: 70 ml
Sok z marchwi: 70 ml
Curry: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Napoje, Drinki
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 10 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 5 zł
 

Sposób przyrządzania

Do wysokiej szklanki typu Collins wlewamy soki – najpierw z kiszonej kapusty, później z marchwi. Kolejność jest istotna, ponieważ sok z kiszonej kapusty na dużo rzadszą konsystencję i łatwiej wymieszać w nim dużo gęściejszy sok z marchwi. Obydwa soki dokładnie mieszamy i dodajemy curry. Latający holender to bomba witaminowa. Sos z kapusty jest cennym źródłem witaminy C wzmacniającej odporność organizmu oraz bakterii kwasu mlekowego, które oczyszczają jelita. Sos z marchwi natomiast bardzo korzystnie wpływa na koloryt skóry i zawiera witaminę A niezbędną dla zdrowia naszej skóry, paznokci, oczu i włosów. Curry natomiast – jak udowodnili brytyjscy naukowcy – ma silne działanie antynowotworowe. Ponadto pomaga w leczeniu artretyzmu i demencji, ma silne działanie bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Przeciwdziała chorobom skóry i ułatwia trawienie tłuszczów.
Wszystkie przepisy