Składniki:
spirytus 90%: 1 l
woda: 1 l
cukier: pół kilograma
świeże jagody: 100 g
pomarańcza: 1
goździki: 10 g
cynamon: 20 g
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Napoje, Drinki
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Jagody i pomarańczę dokładnie myjemy. Z pomarańczy obieramy skórkę. Następnie owoce, skórki z pomarańczy, goździki i cynamon mieszamy ze sobą w dużym słoiku (najlepiej o pojemności jednego litra). Składniki zalewamy spirytusem i pozostawiamy w zamkniętym słoju, w suchym i ciemnym pomieszczeniu na ok. 2 tygodnie. Po upływie tego czasu należy przelać alkohol przez gęstą gazę (aby dokładnie pozbyć się owoców i przypraw). Kiedy płyn będzie się sączył gotujemy litr wody. Po rozpoczęciu wrzenia, wyłączamy ogień i czekamy aż woda nieco ostygnie. Następnie wsypujemy do garnka z wodą pół kilograma cukru i dokładnie mieszamy. Kiedy pozbędziemy się już grudek, łączymy uzyskany słodki syrop z odcedzonym alkoholem. Uzyskany trunek przelewamy do kilku butelek, które zakorkowujemy. Po upływie kilku dni likier z czarnych jagód jest gotowy do degustacji.
Wszystkie przepisy