Składniki:
pół opakowania kuskusu
1 czerwona cebula
2 jędrne pomidory
1 duży ogórek
2 garści zielonych oliwek
1 papryka w ulubionym kolorze
pół pęczka pietruszki
kilka listków mięty
sól
pieprz
płatki chilli
2 łyż. oleju z pestek winogron
1 łyż. octu balsamico
sok z limonki.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

1. Kuskus przygotować według wskazówek na opakowaniu (zalać wodą 1 cm nad powierzchnię, odstawić, aż napęcznieje). 2. Warzywa pokroić w zgrabną kostkę, zioła posiekać, składniki sosu (ocet, olej, sok) wymieszać. 3. Połączyć kuskus z warzywami i sosem, doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Można też dodać tuńczyka z puszki (jeśli jest z olejem, nie trzeba oleju w sosie) albo/i suszone na słońcu pomidory. 4. Podawać dobrze schłodzone w gorący letni dzień z chrupiącym chlebkiem pita i, ewentualnie, hummusem. Smacznego!
Wszystkie przepisy