Składniki:
dowolny makaron (np. kokardki): pól kilograma
truskawki lub jagody: pól kilograma
jogurt naturalny typu greckiego: 1
cukier: pół szklanki
sól: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Świeże owoce umyć , odsączyć na sicie, a truskawki również oczyścić ze szypułek. W przypadku owoców mrożonych wystarczy wyją ć je wcześniej z zamrażarki, a by lekko się rozmroziły. Odłożyć około 100 g świeżych owoców do dekoracji, a resztę zblendować z cukrem. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zahartować zimną wodą. Jogurt naturalny typu greckiego wymieszać z połową musu truskawkowego. Makaron podzielić na dwie porcje i wyłożyć na talerze, pozostawiając w środku wgłębienie. Jogurt z truskawkami wlać na środek porcji, a makaron polać sosem z samych truskawek. Udekorować każdą porcję przekrojonymi na pół truskawkami. Makaron na słodko można podawać zarówno jako danie ciepłe, jak i na zimno. Osoby, które lubią potrawy bardzo słodkie, mogą jogurt naturalny typu greckiego zastąpić serkiem homogenizowanym o smaku waniliowym lub truskawkowym.
Wszystkie przepisy