Składniki:

świeży szpinak

czosnek: 3-4 ząbki

5-6 plastrów dobrej szynki
oliwa z oliwek
makaron nitki
sól
pieprz
mozarella w wiórkach
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron ugotować "aldente" i pozostawić odsączony w gorącym garnku. Liście szpinaku opłukać i porwać na kawałki, pozostawić do osączenia z wody, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na mocno rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek oraz szynkę pokrojoną w cienkie paseczki, smażyć do zrumienienia, trochę posolić, po kilku minutach dodać liście szpinaku, wszystko smażyć do czasu aż liście odparują z wody i przejdą smakiem czosnku i oliwy. Na makaron wyłożony na talerzu położyć porcję szpinaku z szyneczką i posypać wiórkami mozarelli lub parmezanu. do tego kieliszek dobrego winka i smacznego!
Wszystkie przepisy