Składniki:
udka z kurczaka: 4
cebule: 2
por: 1
marchewki: 3
pietruszka z natką: 1
seler z natką: 1
sól
pieprz
oliwa: 2 łyżki
przyprawa do kurczaka
woda
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Udka z kurczaka umyć dokładnie, oprószyć przyprawą do kurczaka i odłożyć na chwilę do lodówki. Następnie rozgrzać na patelni dwie łyżki oliwy i podsmażyć mięso z wszystkich stron, aby się zrumieniło. Potem przełożyć je do szerokiego garnka, wlać pół szklanki wody lub bulionu warzywnego i dusić przez około 15 minut, podlewając wodą, jeśli ta odparuje. W tym czasie przygotować warzywa, które będą dodane do mięsa. Najpierw umyć je dokładnie i oczyścić ze zbędnych skórek. Marchewkę, cebulę, pietruszkę i pora pokroić w plasterki. Seler pokroić w ćwiartki. Natkę pietruszki i selera umyć i osuszyć. Wszystkie pokrojone warzywa wrzucić na kurczaka, na wierzch ułożyć liście pietruszki i selera. Mięso wraz z warzywami dusić na małym ogniu do momentu, aż wszystko będzie miękkie. W razie potrzeby podlać odrobiną wodą. Przed podaniem doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie przepisy