Składniki:
Mięso: - 2 piersi z kurczaka (tzn. 4 płaty). Marynata: - 4 ząbki czosnku
- 2 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- duża garść świeżych ziół (w tym przypadku: szałwia
tymianek
kolendra)
- sól
pieprz.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Marynata: 1) W naczyniu, w którym będziemy marynować mięso, mieszamy oliwę, rozdrobniony czosnek, sól, pieprz i cienko pokrojoną na plasterki cytrynę. Wkładamy mięso (jeśli piersi są bardzo grube, można je przekroić poziomo na 2 części) i obtaczamy je w powstałym sosie. Dorzucamy drobno pokrojone zioła i jeszcze raz przewracamy wszystkie składniki, aby zioła dobrze przylgnęły do mięsa. 2) Całość zostawiamy w chłodnym miejscu (ale nie bardzo zimnym) na min. 1 godz. 3) Kładziemy na ruszt grilla z bardzo gorącym żarem pod spodem. 4) Pieczemy kilka minut po każdej stronie.
Wszystkie przepisy