Składniki:
ziemniaki: 1 kg
mąka ziemniaczana
jajko
sól
olej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków, posolić i wymieszać. Wystudzić, mieszając co jakiś czas. Przeciśnięte ziemniaki włożyć do miski. Do masy wbić jajko i całość wymieszać. Masę ubić, wyrównując powierzchnię. Podzielić na cztery części, jedną ćwiartkę wybrać i odłożyć, a w jej miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną. Dodać odłożoną ćwiartkę i całość zagnieść na jednolitą masę. Formować kulki wielkości dużego orzecha laskowego (im mniejsze, tym szybciej się usmażą) i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Do zrobienia kuleczek ziemniaczanych można wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia. Potrawa ta świetnie nadaje się na różnego rodzaju domowe imprezy, jako alternatywa dla frytek. Świetnie komponuje się z mięsem drobiowym i sałatą polaną sosem czosnkowym.
Wszystkie przepisy