Składniki:
śmietana kremowa: szklanka
żółtko: 2 szt
cukier puder: 2 łyżki
cukie waniliowy
sparzony
ugotowany
zmielony mak: szklanka
żelatyna: 2 płaskie łyżeczki
posiekane bakalie: 2 szklanki
utarta czekolada deserowa: 1 sztuka
miniaturowe kruche ciasteczka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Żółtka z cukrem pudrem utrzeć na kogel-mogel. Śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ubić na gęstą pianę, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku żelatynę, utarte żółtka i mak. Całość dokładnie wymieszać i rozłożyć do szklanych pucharków, ustawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Przed podaniem posypać porcje bakaliami i utartą czekoladą i przybrać miniaturowymi ciasteczkami
Wszystkie przepisy