Składniki:
25 dag maku
25 dag pszenicy
40 dag miodu
20 dag migdałów
20 dag rodzynek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Mak wypłukać na sicie i po włożeniu do dużego naczynia sparzyć sporą ilością wrzącej wody. Można także mak zagotować, po czym ostudzić i odcedzić możliwie dokładnie na sicie. Pszenicę po wypłukaniu wrzucić do wrzącej wody i gotować, aż będzie sprężysta, lecz nie twarda w środku. Odcedzić, przelać kilkoma litrami zimnej, przegotowanej wody. Dokładnie odcedzoną pszenicę odstawić do ostygnięcia, kilkakrotnie w tym czasie mieszając widelcem, aby ziarna się nie zlepiały. Mak zmielić w maszynce. Rodzynki umyć, osuszyć. Migdały włożyć do wrzątku, zagotować i po ostudzeniu obrać ze skórki. Posiekać. Połączyć mak z pszenicą, dodać migdały i rodzynki. Miód połączyć z 1/2 szklanki wrzącej wody, wlać do kutii, starannie wymieszać. Gdyby kutia nie była dość słodka (a powinna być bardzo), dodać jeszcze miodu. Nigdy nie dosładzać cukrem! Kutia powinna mieć konsystencję dość gęstą. Oziębić, podawać w szklanej salaterce.
Wszystkie przepisy