Składniki:
Mieso z królika
może być cały lub dowolna część Boczek wędzony
masło cebula
czosnek
pieczarki lub grzyby leśna przyprawy - sół
pieprz
ziele angielskie
jałowiec
estragon kostka rosołowa lub wino do podlewania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Królika opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, obrać z błon. Natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem,estragonem,czosnkiem (najlepiej zmiażdżonym) najlepiej zrobić to kilka godzin przed pieczeniem. Boczek pokroić w plasterki i wyłożyć nimi brytfannę. Włożyć królika, dodać cebule, grzyby i pozostałe przyprawy, na wierzch królika dodać masło. Włożyć mięso do piekarnika o tem.200 st. Piec ok godziny, jesli królik jest cały to dłużej. podlewać kostka rosołową lub winem. Po upieczeniu królika trzymać pod przykryciem aby nie wysechł. Podawać z winem. Smacznego.
Wszystkie przepisy