Składniki:

pierś kurczaka
ryż 1 torebka 200 gramowa
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
woda
olej słonecznikowy
2 łyżki sosu sojowego
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 1 osoby
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

1. mały garnek napełnić ciepłą wodą do 1/2 pojemności, dodać 2 małe łyżki soli, zamieszać i postawić na dużym ogniu. 2. Gdy woda w garnku zawrze dodać ryż i zmniejszyć na średni ogień. 3.(po 10 minutach) przemyć pierś kurczaka zimną wodą, następnie na desce pokroić ją najpierw w paski, potem w kostkę. 4. na patelnie dać trochę oleju (2 duże łyżki), postawić ją na dużym ogniu i wrzucić na nią pokrojonego kurczaka. 5. smażyć kurczaka na patelni, w międzyczasie dodać 2 roztarte ząbki czosnku, 1/2 małej łyżki soli, 1/2 małej łyżki pieprzu i 2 łyżki sosu sojowego. 6. Po 8 min. sprawdzić czy kurczak jest dobrze wysmażony (miękki, biały kolor). 7. Jeśli tak a ryż również jest już gotowy - ryż odcedzić, wysypać go na talerz a na niego wlać mięso z sosem z patelni. 8. smacznego.
Wszystkie przepisy