Składniki:
serki topione: 3 (najlepiej o smaku pieczarkowym)
pieczarki: 50 dag
marchewki: 2
cebula: 1
makaron świderki: pół paczki
natka pietruszki
przyprawy
kilka łyżek oleju bądź oliwy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchew i pieczarki trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni podgrzewamy olej bądź oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę. Gdy pieczarki i marchew będą już lekko zarumienione dodajemy do nich cebulę i smażymy wszystko razem. Następnie gotujemy ok. litra wody i wrzucamy do niego serki (najlepiej do wrzącej wody). Czekamy, aż serki się dokładnie rozpuszczą i dodajemy do nich przysmażone przez nas warzywa z patelni. Wszystko gotujemy. Na koniec przyprawiamy i dodajemy i natkę pietruszki. Do uwieńczenia całego dania został nam jeszcze makaron. Do osolonej i wrzącej wody wsypujemy pół torebki świderków. Gotujemy krótko, aby uzyskać efekt al dente, a kiedy będą już gotowe wykładamy je na talerz i zalewamy zupą. Krem pieczarkowy z serkiem topionym jest potrawą bardzo kaloryczną, więc nie polecam go osobom dbającym o linię.
Wszystkie przepisy