Składniki:
makaron lasagne: w opakowanie
ser mozzarella: 35 dag
ser gouda: 20 dag
przyprawy: zioła prowansalskie
pieprz i sól
olej
Sos I:
granulat sojowy: 4 łyżki
pieczarki: 1/2 kg
cebula: 2 sztuki
sos pomidorowy: 250 ml
natka pietruszki
Sos II:
sos pomidorowy: 250 ml
kotlety sojowe: 1 opakowanie
warzywna kostka rosołowa: 1 sztuka
czosnek: 3 ząbki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Na początek przygotować sos I. Pieczarki umyć, pokroić i przesmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Cebulę obrać ze skórki, pokroić na kosteczkę, zeszklić na patelni. Granulat sojowy zalać szklanką wrzątku. Gdy zmięknie, osączyć. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z sosem pomidorowym i doprawić do smaku. Następnie przygotować sos II. Kotlety sojowe ugotować z kostką rosołową i czosnkiem. Odcedzić i ostudzić. Czosnek rozgnieść, ugotowane kotlety sojowe pokroić w kostkę. Dodać sos pomidorowy i wymieszać. Makaron lasagne ugotować, do wody dodać łyżkę oleju, aby płaty się nie posklejały. Zetrzeć sery na tarce. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać warstwami: 1/2 makaronu, sos I, 1/2 serów, sos II, 1/2 makaronu. Wierch posypać resztą serów, przykryć pokrywką żaroodporną lub folią aluminiową. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wszystkie przepisy