Składniki:
pierś z indyka/kurczaka
2 cebule
2 marchewki
2 ząbki czosnku
jajko
bułka tarta
sól
pieprz
bazylia suszona
przecier pomidorowy/pomidory w puszce
śmietana 12%
2 łyżki mąki pszennej
świeża bazylia
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

W dużym garnku przygotować wywar z marchewek, jednej cebuli i jednego ząbka czosnku. Gotować przez chwilę i wyjąć warzywa na talerz, pozostawiając sam wywar. Piersi z indyka lub kurczaka oczyścić, pokroić i zmielić w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Do mięsnej masy wbić jajko, dodać sól, pieprz i łyżkę suszonej bazylii. Całość wymieszać. Dodać bułki tartej, tak, aby ciasto dało łatwo formować się w kuleczki. Mięso formować w małe kuleczki i wrzucać do gotującego się wywaru warzywnego. Gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Dodać pół słoiczka przecieru pomidorowego i gotować na małym ogniu około 7-10 minut. Do mniejszego garnka odlać część sosu, dodać resztę przecieru lub pomidory z puszki i zagotować. Sos zagęścić śmietaną, rozmieszaną z mąką pszenną. Wyłożyć klopsiki na talerz i polać sosem i udekorować świeżą bazylią. Reszta wywaru warzywno-mięsnego może posłużyć jako idealna baza do zupy pomidorowej na następny dzień.
Wszystkie przepisy