Składniki:
ziemniaki: 50 dag
maka: 15 dag
jajek: 5
cebula: 1
szczypiorek
śmietana: 3 łyżki
masło: 1 łyżka
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Ziemniaki posolić i ugotować, a następnie utłuc lub zmielić. Dodać mąkę i 1 jajko. Wszystkie składniki wymieszać i formować płaskie placki, na które nakładamy farsz. Farsz składa się z 4 ugotowanych i pokrojonych w kostkę jajek oraz cebuli pokrojonej w kostkę i podsmażonej na maśle, posiekanego szczypiorku. Składniki farszu po przyprawieniu mieszamy dodając śmietanę. Zaklejamy brzegi placków i panierujemy w bułce tartej, smażyć na rumiano. Podawać z sosem pomidorowym.
Wszystkie przepisy