Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 ćwiartki masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 kg śliwek węgierek
1 jajko
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
szczypta soli
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło, i pokroić je nożem na małe kawałki. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, włożyć pokrajane masło, dodać skórkę cytrynową, i przez chwilę wyrabiać mieszadłem, aż wytworzą się gródki z mąki i tłuszczu. Dosypać cukier, wbić jajko, dodać 1 łyżkę stołową wody i wyrabiać dalej. Kiedy wszystkie składniki połączą się dokładnie ze sobą, wstawić ciasto do lodówki na 1 godzinę, aby się wychłodziło. Następnie rozwałkować ciasto na okrągły placek. Powinien być szerszy od tortownicy, aby można było podwinąć go przy brzegach na 2-3 cm. Przełożyć placek do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Umyte i osuszone śliwki pokroić na ćwiartki (bez pestek). Ułożyć śliwki na placku i piec około 35 min w temp. 160 stopni C. Po upieczeniu posypać śliwki cukrem pudrem.
Wszystkie przepisy