Składniki:
BISZKOPT:

6jaj
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:

1/2 litra mleka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 margaryna Kasia
1 masa krówkowa w puszce
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno.Cały czas miksując dodać żółtka,cukier,mąki,proszek do pieczenia i kakao.Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec ok 30 minut. MASA: 1 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.W pozostałym mleku rozpuścić 2 rodzaje mąki,następnie ugotować to jak budyń.Przestudzić.Miękką margarynę rozmiksować dodając po łyżce masy budyniowej.Wymieszać dobrze na gładką masę. Zimny biszkopt przeciąć na pół, masę wyłożyć na dolną część ciasta i przykryć wierzchem. Całość posmarować masą krówkową. Wcześniej masę włożyć na 20 minut do ciepłej wody aby lepiej się smarowała, zamiast masy krówkowej można kupić mleko zagęszczone słodzone w puszce i gotować ją (zamkniętą) 2 godziny w wodzie. Dla ozdoby możemy posypać migdałami, orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Wszystkie przepisy