Składniki:
4 filety z piesi kurczaka
kawałek świeżego imbiru (można go zastąpić suszonym imbirem)
1 por
4 marchewki
1 cytryna
2 pomidory
2 papryki
3 łodygi selera naciowego
łyżeczka curry
20 ml wódki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki sosu sojowego
szklanka rosołu drobiowego
2 łyżki oliwy z oliwek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Przygotowujemy zalewę: do blendera wrzucamy wyciśnięty sok z cytryny, sos sojowy, wódkę, curry, sparzoną skórkę z cytryny. Miksujemy, aby uzyskać jednolitą masę. Filety z kurczaka lekko rozbijamy i zalewamy przygotowanym sosem. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Marchew, imbir, seler naciowy por, papryka, pomidor bez skórki kroimy. W woku rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy kolejno: marchew, seler naciowy, imbir, pomidor, por, papryka. Gdy warzywa się podsmażą podlewamy całość bulionem drobiowym (może być zrobiony z kostki) i dusimy.Potem dodajemy trochę zimnej wody rozrobionej z mąką ziemniaczaną w celu zagęszczenia sosu. Wyjmujemy kurczaka z lodówki i smażymy go na grillu elektrycznym lub na patelni teflonowej bez tłuszczu. Usmażonego kurczaka wrzucamy do warzyw do woka i całość podgrzewamy. Podajemy z ryżem i ewentualnie z sałatą lodową.
Wszystkie przepisy