Składniki:
10szt ćwiartek z kurczaka
1sz przyprawy kamis "curry"
1puszka ananasa (najlepiej kostki)
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 10 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Kurczaka umyć, podzielić ćwiartki na mniejsze części (na pół), posypać przyprawą i włożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). nie jest to niezbędne, ale kurczak jest wtedy bardziej aromatyczny. wyjąć kurczaka do naczynia żoroodpornego lub na brytfannę do pieczenia, posypać solą, posypać cząstkami ananasa i zalać sokiem pozostałym po odsączeniu owoców. przykryć folią aluminiową i piec w temp 200 stopni przez 1 godzinę. w trakcie pieczenia po ok 45 min zdjąć folię aby mięso się zarumieniło. Potrawa wbrew pozorom nie jest słodka, a carry nadaje lekkiej ostrości. Proszę pamiętać o dobrej mieszance carry, tanie wersje są bez smaku. Mięso pasuje do ziemniaków, ryżu i kaszki kus kus. smacznego
Wszystkie przepisy