Składniki:
2 piersi kurczaka (po 150 g każda)
75 ml wytrawnego białego wina
1 cebula
2 listki laurowe
1 gałązka rozmarynu
175 g drobnej zielonej fasolki szparagowej
1 cukinia
6 zielonych szparagów
3 łyżki pesto
1 łyżka majonezu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z drobiu
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso kurczaka wraz z winem, grubo posiekaną cebulą, listkami laurowymi i rozmarynem gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Doprawiamy solą. Fasolkę, cukinię pokrojoną wzdłuż na paski i obrane (od dołu, do 1/3 wysokości) szparagi gotujemy na parze na półtwardo, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Pesto mieszamy z majonezem. Ugotowanego kurczaka kroimy w plastry i podajemy z warzywami oraz sosem pesto. Do dania świetnie pasują młode ziemniaki.
Wszystkie przepisy