Składniki:
pszenicy:1Szklanka
miodu:2 szklanki
cukru i maku: po 50 dag
rodzynki

orzechy włoskie

figi i migdały
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 4 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Pszenicę przebrać, wypłukać i namoczyć na noc. Następnie ugotować ją do miękkości, kilka razy zmieniając wodę. Osączyć na sicie. Mak wypłukać, sparzyć, po czym dwukrotnie zemleć. Rodzynki przez kilka minut moczyć w gorącej wodzie, odcedzić. Figi, orzechy włoskie i migdały drobno posiekać albo zemleć. Następnie mak starannie wymieszać z miodem, cukrem i przygotowanymi bakaliami. Tuż przed podaniem wymieszać pszenicę z masą makową (jeśli zrobimy to wcześniej, pszenica może stwardnieć).
Wszystkie przepisy