Składniki:
marchewki: 2
pietruszka: 1
seler: pół
żeberko wieprzowe: 1
kalarepa: 500 g
masło 30 g
mąka: 2 łyżki
trawa cytrynowa: do smaku
śmietana kwaśna (12%): 3
groszek ptysiowy: 1 opakowanie
Przyprawy: lubczyk
sól
pieprz
kurkuma
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Nie obieramy ich ze skórki, ani nie kroimy Marchew, seler i pietruszkę wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy do nich żeberko. Całość doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Gotujemy wywar przez ok. 15 minut. W międzyczasie odrywamy liście z kalarepy i kroimy je w bardzo drobne paseczki. Resztę kalarepy ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku topimy masło, wsypujemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę. Zalewamy ją wywarem z warzyw i żeberka. Dodajemy pokrojone w paski liście kalarepy i startą kalarepę, kurkumę oraz trawę cytrynową. Wszystko gotujemy ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy z zupy trawę cytrynową. Zupę miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę i pieprz. Wlewamy ponownie do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Po ok. 10 minutach danie można już podawać. Najlepiej jednak poczekać, aż nieco ostygnie. Wtedy zupę wlewamy do talerzy bądź miseczek i dodajemy do niej groszek ptysiowy.
Wszystkie przepisy