Składniki:
mąka: 3 i pół szklanki
jajka: 5 sztuk
cukier: 1/2 szklanki
cukier waniliowy: 1 opakowanie
margaryna: 1 kostka
proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
śliwki: 1kg
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z przesianą mąką pszenną, cukrem, cukrem waniliowym i posiekaną na kawałki margaryną. Wyrobić kruszonkę i podzielić ją na dwie połowy. Śliwki, najlepiej węgierki umyć dokładnie, przekroić i wyjąć pestki. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów natłuścić margaryną i wysypać bułką tartą. Na spód tortownicy wyłożyć połowę ciasta. Ułożyć poprzekrawane na pół pestki, miejscem przekrojenia do spodu. Z pozostałych białek ubić sztywną pianę. Jeśli śliwki są kwaśnawe, można dodać do niej pół szklanki cukru. Pianę wyłożyć na śliwki i posypać resztą przygotowanej kruszonki. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika na czterdzieści pięć minut i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Można podawać posypane cukrem pudrem lub też z dodatkiem bitej śmietany. Kruszonkę można przygotowywać także z innymi owocami, na przykład jabłkami czy czarną porzeczką.
Wszystkie przepisy