Składniki:
kasza jaglana: szklanka
korpus rosołowy: 1
marchew: 3
pietruszka: 1
ziemniaki: 4
por: 1
cebula: 1
seler: 1/4 większego lub 1 mały
grzyby suszone: 5
koperek: 1
liście laurowe: 6
ziele angielskie: kilka ziaren
sól i pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Korpus rosołowy dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka z zimną wodą. Mięso gotujemy do uzyskania miękkości. W międzyczasie myjemy wszystkie warzywa. Kiedy mięso będzie na wpół miękkie do uzyskanego bulionu wrzucamy podsmażoną wcześniej cebulę wraz z przyprawami. Gotujemy wszystko na małym ogniu. W tym czasie moczymy w wodzie suszone grzyby. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pora siekamy w grubsze plasterki. Kaszę najpierw płuczemy zimną, bieżącą wodą, następnie zalewamy ją gorącą wodą i odcedzamy przez sito. Gdy mięso będzie już miękkie, wyciągamy je oraz cebulę z wywaru i wrzucamy do niego warzywa oraz namoczone grzyby. Gotujemy wszystko kilka minut i dodajemy kaszę. Zupę dokładnie mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu. Siekamy koperek i natkę pietruszki. Kiedy zupa będzie gotowa wlewamy ją do miseczek i posypujemy zieleniną.
Wszystkie przepisy