Składniki:
1 opakowanie makaronu lasagne
30 dag żółtego sera
60 dag mielonego mięsa
2 duże cebule
puszka pomidorów
bazylia
pieprz
sól
oliwa
zioła prowansalskie

1/4 kostki masła
szklanka mleka
3 łyżki mąki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy. Cebulę obrać ze skórki, pokroić na drobną kosteczkę, podsmażyć na oliwie. Dodać mięso mielone. Smażyć przez chwilę i dodać pomidory z puszki (jeśli są w całości, to należy je wcześniej pokroić. Masło roztopić na małym ogniu, dodać mąkę i zasmażyć, następnie dodać część zimnego mleka i mieszać trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać resztę mleka, wymieszać i gotować około 10 minut, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Makaron podgotować, uważając, żeby poszczególne płaty się nie pozlepiały. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie ułożyć płaty lazanii, na to wyłożyć część mięsa mielonego, polać sosem beszamelowym. Układać warstwami w ten sam sposób aż do wykorzystania wszystkich składników. Na koniec posypać startym żółtym serem. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Wszystkie przepisy