Składniki:
30 dag maki
20 dag masła / margaryny
25 dag cukru
1 żółtko
3 białka
1,2 kg rabarbaru
2 łyżki tartej bułki
trochę tłuszczu
do posmarowania blachy
szczypta soli
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąkę, roztopiony zimny tłuszcz, 10 dag cukru, żółtko i szczyptę soli wymieszać mikserem na gładką masę. Przykryć, wstawić na 30 min do lodówki. Rabarbar pokroić na małe kawałki (po umyciu), wrzucić do garnka, dodać 2 łyżki cukru, przykryc i odstawic również na 30 min do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt. Blachę posmarować cieńką warstwą tłuszczu, wyłożyć papierem pergaminowym. Na nim rozłożyć rozwałkowane ciasto, brzegi lekko podneść, spód ponakłuwać widelcem (gęsto), po czym równomiernie posypać bułką tartą. Następnie obłożyć rabarbarem. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 30 mn w temperaturze 175 c. Pod koniec pieczenia, białko ubić na sztywno, wsypując przy tym małymi porcjami pozostały cukier. Pianę z białek przełożyć do szprycki w kształcie np. gwiazdek. Wyciskać tak, aby powstała kratka. Ciasto ponownie włożyć do piekarnika, piec przez 5 min w temp 200c
Wszystkie przepisy