Składniki:
1 kurczak
1/2 szklanki ryżu
15 dag pieczarek
masło do smażenia
10 dag wątróbki cielęcej
1 wątróbka z kurczaka
1 łyżka masła
włoszczyzna: 2 marchewki
1 pietruszka i kawałek selera
1 listek laurowy
1 szklanka białego wina
sól
pieprz ziarnisty
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z drobiu
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ryż ugotuj na sypko. Pieczarki oczyść, umyj, posiekaj i podsmaż na maśle. Wymieszaj z ryżem oraz posiekaną wątróbką drobiową i cielęcą. Farszem napełnij umytego i osuszonego kurczaka, dodaj kawałeczek masła. Otwór w tuszce zaszyj lub pospinaj wykałaczkami. Kurczaka natrzyj solą, włóż do garnka, dodaj oczyszczone i obrane warzywa, listek laurowy i kilka ziaren pieprzu. Podlej wodą, gotuj pod przykryciem, aż mięso i warzywa będą miękkie. Wyjmij kurczaka z garnka, wyrzuć listek laurowy i pieprz, a wywar i warzywa zmiksuj z białym winem. Sos możesz zabielić śmietanką lub zagęścić zasmażką. Kurczaka pokrój na porcje i podawaj w sosie. Dobrym dodatkiem są gotowane ziemniaki.
Wszystkie przepisy