Składniki:
1 kurczak
20 dag kaszy krakowskiej
2 białka
2 jajka
1/4 l wody
5 dag smalcu
7 dag masła
sól
zielenina
Sałata:
1 sałata
1/2 pojemnika śmietany 22-proc.
sól
pieprz
cukier
sok z 1/2 cytryny
posiekany koperek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z drobiu
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Kaszę wymieszaj z białkami ('zatrzyj'), podsmaż na maśle, dodaj wodę, ugotuj na sypko lub wypiecz w piekarniku. Do ostudzonej kaszy dodaj posiekaną zieleninę, jajka i masło. Wymieszaj, przypraw do smaku. Farszem nadziej posolonego kurczaka, zepnij lub zaszyj otwór w tuszce i piecz, aż się przyrumieni w temp. 180°C. Przygotuj sałatę: listki umyj i osusz, porwij na kawałki i przełóż do miski. Śmietanę przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym, polej sałatę. Wymieszaj rękami i posyp koperkiem. Podawaj do kurczaka od razu po przygotowaniu.
Wszystkie przepisy