Składniki:
Składniki na ciasto: ok. 1,5 szklanki mąki
250 ml wody
do smaku 1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oleju. Składniki na panierkę: 2 jaj surowe (roztrzepane trzepaczka)
szczypta soli
2-3 łyżki wody
bułka tarta do opanierowaia

Składniki na farsz: pieczarki ok. 250 dag
suszone grzyby ok. 300 dag
przyprawy
sól morska
pieprz młotkowy
czosnek suszony
odrobina magii w płynie
mieszanka ziół według smaku i aromatu Np. słodka papryka lub ostra papryka
bazylia
tymianek najlepsze przyprawy Kamis
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Sposób wykonania ciasta: Do wysokiego garnka wsypujemy mąkę i sól do smaku, dodajemy po woli wodę i mieszamy mikserem by uzyskać jednolitą gładka masę , następnie rozgrzewam patelnię i odrobinę oleju. Smażymy na wolnym ogniu ale rozgrzany musi być olej. Pozostawiamy do ostudzenia. Sposób wykonania farszu: Na 6-10 godzin namoczyć wysuszone grzyby następnie gotujemy grzyby w ok. 2l wody przez jakieś ok. 2 godziny. Gdy grzyby będą się już gotowały podsmażmy pieczarki na patelni, następnie odstawiamy pieczarki do ostygnięcia i grzyby gdy będą miękkie również odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia, po wystudzeniu przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa pieczarki i grzyby. Na samym końcu mieszam i dodajemy resztę składników chodzi mi o przyprawy. Następnie na środek naleśnika kładziemy farsz składamy boki do środka i zawijamy jak krokieta. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, obsmażamy na patelni na złocisty kolor podajemy z czerwonym barszczykiem ekspresowym firmy Kamis. Jest to potrawa typowa i zarazem bardzo smaczna na każdą pore roku
Wszystkie przepisy