Składniki:
1 kg mielonej wieprzowiny
2 cebule
2 marchewki
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy lub oleju
puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
oregano w niewielkiej ilości
ok. 1,5 łyżeczki
sól
pieprz
1 opakowanie makaronu lasagne
sos serowy:
ok. 3/4 kubka śmietany 36%
2 jajka
1/2 szklanki mleka
starty żółty ser
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

[list] [*] Cebulę należy pokroić w plasterki, marchewkę zetrzeć na tarce, na dużych oczkach, a czosnek należy posiekać. [*] Na patelni rozgrzać oliwę lub olej i smażyć warzywa 2 minuty ciągle mieszając. Następnie dodać mięso i lekko podsmażyć. [*] Dodać pomidory, przecier i przyprawy. Smażyć na małym ogniu 25 minut. [*] W misce wymieszać razem jajka, mleko, śmietanę i połowę sera. [*] Dno nasmarowanej oliwą blaszki wyłożyć połową płatów lasagne, wyłożyć połowę mięsa i sosu serowego. Przykryć resztą makaronowych płatów, wyłożyć resztę mięsa, sosu serowego. Posypać pozostawionym żółtym serem. [*] Piec 40 min w 200 stopniach. [/list]
Wszystkie przepisy