Składniki:
masło: 1 kostka
cukier puder: 1 szklanka
jajka: 2 sztuki
wiórki kokosowe: 20 dag
herbatniki: 2 opakowania
orzechy laskowe: 5 dag
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać partiami cukier puder, następnie jajka i na koniec wiórki kokosowe, odkładając wcześniej pięć łyżek, aby na koniec obtoczyć w nich kuleczki. Całość wymieszać dokładnie i na godzinę włożyć do lodówki. Herbatniki włożyć do woreczka lub reklamówki i rozwałkować drewnianym wałkiem, aż będą mocno pokruszone. Wymieszać z masą wyjętą z lodówki. Orzechy laskowe wyłuskać, jeśli są w skorupkach i sparzyć. Zamiast orzechów laskowych można użyć sparzonych i obranych z brązowej skórki migdałów. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładając do środka orzech laskowy lub migdał. Kulki obtoczyć w pozostałej części wiórek kokosowych i układać w foremkach papilotkach lub na talerzu. Po przygotowaniu kuleczki ponownie schłodzić i podawać prosto z lodówki, szczególnie w ciepłe dni.
Wszystkie przepisy