Składniki:
krewetki tygrysie: 500 g
masło: 1/4 kostki
białe wytrawne wino: kieliszek
papryka chili: 1
cytryna:pół
czosnek: 3 ząbki
natka pietruszki: pęczek
sól: do smaku
biały pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo trudny
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Krewetki rozmrażamy i czekamy, aż wyschną, lub je osuszamy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę bądź przecieramy na tarce. Papryczkę myjemy, usuwamy ogonek i bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy na nią warzywa i krewetki. Wszystko smażymy na małym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie wlewamy na patelnię wino i zwiększamy ogień. Smażymy ok. 10 minut, aż wino dokładnie wsiąknie w resztę składników. Następnie dodajemy sól i biały pieprz do smaku. Natkę pietruszki płuczemy, drobno siekamy i posypujemy nią danie. Wyłączamy ogień. Z połowy cytryny wyciskamy sok. Przekładamy posiłek do talerzy i spryskujemy kwaśnym sokiem. Krewetki na białym winie to idealne rozwiązanie na romantyczną kolację we dwoje. Dzięki oryginalnemu smakowi owoców morza oraz ich nieodłącznym dodatkom, danie będzie pamiętane przez długi czas.
Wszystkie przepisy