Składniki:
1 kurczak(ok.1,5 kg)
sól
biały pieprz
mielona papryka
1 kromka białego chleba
po 1/2 czerwonej i zielonej papryki
2 łodygi selera naciowego
1 gałązka rozmarynu
kilka liści pietruszki
1 łyżka oliwy
2 łyżki kukurydzy z puszki
50 ml rosołu drobiowego
1-2 łyżki roztopionego masła
ponadto wykałaczki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Kurczaka umyć i osuszyć. Posypać solą, pieprzem i papryką. Chleb pokroić w drobną kostkę. Paprykę opłukać i pokroić w kostkę. Seler opłukać i pokroić w cienkie plasterki. żioła opłukać i posiekać, usuwając grubsze części gałązek. Na oliwie usmażyć z chleba grzanki i wyjąć je z tłuszczu.Na patelnię włożyć warzywa i dusić przez kilka chwil. Dodać kukurydzę, wlać rosół i gotować bez przykrycia ok. 5 min. na średnim ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać grzanki.i zioła. Piekarnik rozgrzać do 200stop. Warzywa lekko przestudzić i napełnić nimi kurczaka. Tuszkę zamknąć za pomocą wykałaczek. Kurczaka posmarować masłem i ułożyć na blaszce do pieczenia piersią do góry. Piec ok. 40 min.,polewając od czasu do czasu tłuszczem z pieczenia.
Wszystkie przepisy