Składniki:
wódka: 40 ml
sok pomidorowy: 80 ml
cytryna: plasterek
lód: kilka kostek
sól
pieprz
tabasco
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Napoje, Drinki
Porcje: dla 1 osoby
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Do wysokiej szklanki typu Collins wrzucamy kilka kostek lodu i wlewamy wódkę. Następnie dodajemy przyprawy. Ich zawartość zależy od naszych osobistych preferencji, należy natomiast uważać, aby odpowiednio dobrać proporcje, gdyż zbyt mało przypraw spowoduje, że drink nie będzie dobrze smakował, zbyt dużo natomiast spowoduje jego niezdatność do spożycia. Krwawa Maryśka nie jest wymagającym drinkiem, jeżeli chodzi o kombinację ziół. Możemy do niej dodać absolutnie wszystkie rodzaje pikantnych przypraw, jakie mamy. Kiedy baza drinka jest już gotowa, do szklanki wlewamy połowę butelki soku pomidorowego i wszystko dokładnie mieszamy specjalną długą łyżeczką. Następnie wlewamy resztę soku, dodajemy jeszcze nieco pieprzu dla nabrania ładnej kolorystyki. Na koniec dekorujemy szklankę plasterkiem cytryny. Krwawa Maryśka, oprócz swoich walorów smakowych, jest uważana za jedno z najlepszych lekarstw na tzw. grzechy dnia wczorajszego, popularnie zwane kacem. Poza tym używa się jej jako środek doskonale oczyszczający organizm.
Wszystkie przepisy