Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
150g startego parmezanu
3-4 łyżki mąki
1 jajko
1 pęczek szparagów
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka masła
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce i gotujemy 20 min w wodzie z łyżeczką soli i masła. Podwójną pierś kurczaka przecinamy na pół (na dwa kotlety), a następnie każdy wzdłuż na dwa cieńsze. Posypujemy vegetą i przez chwilę wcieramy. Każdy kotlet obtaczamy w monce, następnie w roztrzepanym jajku i w startym na drobnych oczkach parmezanie. Smażymy kotleciki na rozgrzanym tłuszczu, aż się łatnie zarumienią.
Wszystkie przepisy