Składniki:
Królik
4 duże cebule
szklanka śliwek suszonych wymoczonych w winie
pół szklanki moreli suszonych wymoczonych w winie
1 1/2 szklanki śmietany
8 listków laurowych
tymianek
pieprz i sól do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Suszone śliwki i morele wymoczyć 4 godziny w winie. Królika podzielić na porcje, natrzeć solą, tymiankiem, i pieprzem. Podsmażyć na małym ogniu na maśle. Pokrojoną cebule zeszklić, najlepiej na maśle. Przełożyć wszystko do garnka z pokrywką, zalać wodą, dodać liść laurowy i dusić pod przykryciem, aż zmięknie (około godziny). W połowie duszenia dodać wymoczone w winie śliwki i morele, zaś na 10 minut przed końcem przyrządzania zalać śmietaną. Jest to stary, tradycyjny przepis wrocławskiej kuchni regionalnej. Królik stanowi potrawę szczególnie popularną na Śląsku, przyrządzany w ten sposób był jednak w XIX-wiecznym Wrocławiu uważany za lokalny przysmak i specjał. Przepis zaczerpnięty z kącika kulinarnego poświęconego tradycyjnej kuchni wrocławskiej serwisu http://spacerownik.wroclawski.eu.
Wszystkie przepisy