Składniki:
6 jaj ugotowanych na twardo
2 cebule
duży słoik majonezu
5 łyżek gęstej śmietany
2 kwaskowate jabłka
szklanka grubo posiekanych prażonych orzechów włoskich
20 dag startego pikantnego żółtego sera
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Przygotować dużą szklaną salaterkę oraz kilka spodków i miseczek na rozdrobnione składniki. Jaja zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do 3 naczynek (trzy jaja w jednym, dwa w drugim i jedno w trzecim). Cebulę pokroić na cienkie plasterki, zalać wrzątkiem, a po kilku minutach osączyć na sicie. Połowę orzechów wymieszać z dwoma łyżkami majonezu. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać ze śmietaną. Starty ser i połowę pozostałych orzechów wymieszać z dwoma łyżkami majonezu. Do miseczki z 2 startymi jajami włożyć połowę pozostałych orzechów i czubatą łyżkę majonezu, wymieszać. Ostatnie starte jajo wymieszać z resztą orzechów. W szklanej salaterce układać warstwy: 3 starte jaja, warstewka majonezu, cebula, znów warstewka majonezu, jabłka ze śmietaną, ser żółty z orzechami i majonezem, jaja z orzechami i majonezem. Wierzch sałatki posypać startym jajem wymieszanym z orzechami.
Wszystkie przepisy