Składniki:
mąka pszenna: 25 dag
jajka: 2
mleko: 1/4 szklanki
rabarbar: 25 dag
masło: 2 łyżki
bułka tarta
cynamon
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Z rabarbaru usunąć wszystkie liście, pozostawiając tylko łodygi. Umyć dokładnie, jeśli trzeba – obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobną kosteczkę. Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajka. Za pomocą łyżki wyrobić gładkie ciasto, stopniowo dolewając mleko. Do wyrobionego ciasta wsypać drobno pokrojony rabarbar i dokładnie wymieszać. W garnku zagotować wodę, dodając łyżeczkę soli. Porcje ciasta z rabarbarem nabierać na łyżkę i wkładać partiami do wrzątku, tak aby woda cały czas wrzała. Gotować dwie, trzy minuty. Odcedzić i zahartować pod zimną wodą. Masło rozpuścić na patelni, wsypać na nie bułkę tartą i zrumienić. Kluski ułożyć na talerzu, polać podsmażoną bułką z masłem. Posypać cynamonem. Lane kluseczki z rabarbarem świetnie smakują również polane jogurtem naturalnym lub też z roztopionym masłem i posypane cukrem.
Wszystkie przepisy