Składniki:
1 szklanka półpotłuczonych orzechów włoskich
1 kg mąki

1,5 kostki margaryny Palma

0,5 kostki masła śmietankowego

2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki stołowe koniaku

2 łyżki mleka (w przypadku braku koniaku 4 łyżki mleka)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Składniki na ciasto wyrabiamy na stolnicy. Do ciasta dodajemy orzechy włoskie. Rozwałkowujemy na grubość 0,5cm. Wykrawamy szklanką księżyce. Pieczemy na suchej blasze ok. 15min w temp. 200 st. Ciasteczka podajemy białe, oprószone cukrem pudrem. Można je przechowywać w zamrażarce.
Wszystkie przepisy