Składniki:
Biszkopt:
jajka: 4
cukier: 4 łyżki
mąka pszenna: 4 łyżki
sól: szczypta
Ciasto miodowe:
mąka pszenna: 30 dag
cukier: 15 dag
margaryna: 15 dag
jajko: 1
soda: 1 łyżeczka
miód: 2 łyżki
Masa:
mleko: 2 szklanki
cukier: pół szklanki
margaryna: 25 dag
mąka pszenna: 1 łyżka
mąka ziemniaczana: 1 łyżka
powidła śliwkowe: 1 słoik
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, następnie dodać żółtka i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 40 min w temp. 160 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić, czy biszkopt jest upieczony za pomocą drewnianego patyczka. Ciasto miodowe Wszystkie składniki na ciasto miodowe zagniatać tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli ciasto się klei, można odrobinę podsypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części i wykleić nim dwie blaszki, wyłożone papierem do pieczenia o jednakowej wielkości. Ciasto można schłodzić, aby łatwiej je można było rozprowadzić na blaszce. Piec w temp. 160 st. C. do lekkiego zbrązowienia (ok. 15-20 minut jedną blaszkę). Po upieczeniu ciasto wyłożyć na ściereczkę i zdjąć papier, bo stwardnieje. Jedną część upieczonego ciasta posmarować powidłami śliwkowymi. Masa: 1,5 szklanki mleka zagotować z 0,5 szklanki cukru i kostką margaryny. W pozostałym mleku rozrobić oba rodzaje mąki tak, aby nie było grudek. Wlać do gotującej się masy i mieszać do zgęstnienia. Połowę gorącej masy wylać na biszkopt, wyłożyć na nią ciasto miodowe, posmarowane powidłami, wylać resztę masy i ułożyć drugą część ciasta. Wierzch ciasta można dodatkowo udekorować roztopioną czekoladą.
Wszystkie przepisy