Składniki:
na ciasto maka:30 dag
drożdże: 20 dag
cukier: 1 łyżeczka
mleko: 1 szklanka: jajko: 1
żółtko:1
margaryna: 1 łyżka
tłuszcz do smarowania blachy
na farsz: kapusta kiszona: 50 dag
listki laurowe: 2
ziele angielskie
suszone grzyby: 15 dag
cebula: 1
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Kapustę obgotować z listkami i zielem. Suszone grzyby ugotować odcedzić, posiekać. Cebule zeszklić na tym samym tłuszczu obsmażyć kapustę i grzyby. Przesiać mąkę. Zrobić rozczyn z drożdży, cukru, 1/2 szklanki mleka, mąki i wlać do pozostałej maki. Wbić żółtko, wlać pozostałe mleko dodać tłuszcz i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na prostokąt, posmarować farszem i zawinąć w rulon. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy. Kiedy podrośnie posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku 40 minut.
Wszystkie przepisy