Składniki:
masło - 125 g
cukier - 80 g
cukier waniliowy - 1 paczka
jajko - 1 szt
landrynki - 8-10 szt
mąka pszenna - 1 szklanka
sól - 1 szczypta
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli połączyć, dodać jajko i mąkę. Zawinąć w folie i na 2 godz. do lodówki. Rozwałkować ciasto i wycinać foremkami ciasteczka, robiąc w środku ciacha dodatkowe okienko. Landrynki podzielić na 4 części. Ciasteczka układać na papierze do pieczenia, w "okienko" wkładając po 2-4 kawałki cukierka w zależności od wielkości. Piec 10-11 min. w 200 st. C na drugiej polce od dołu. Ciastka zostawić na papierze do całkowitego wystudzenia, inaczej "nici" z landrynkowych okienek. Przepis na ciastka może być oczywiście inny, na pewno macie jakiś wypróbowany. Można użyć ciasteczek jako dekoracji na choinkę, tylko należy pamiętać, ze masa landrynkowa po jakiś 4 dniach robi się miękka.
Wszystkie przepisy