Składniki:
150 g masła
150 g cukru
3 jajka
1 banan
3 łyżki soku z cytryny
70 g wiórków kokosowych
3 łyżki winiaku
3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady
1 płaska łyżeczka cynamonu
150 g mąki
150 g polewy czekoladowej (gorzkiej) lub 150 g gorzkiej czekolady
1 słoik dżemu morelowego niskosłodzonego
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem. Banana zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać go do żółtek razem z winiakiem, mlekiem i 50 g wiórek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do wcześniej przygotowanej masy. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta delikanie mieszając. Rozpuścić 100 g czekolady. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać rozpuszczoną czekoladę i cynamon. Do natłyszczonej formy na baby nałożyć najpierw jasne a potem ciemne ciasto, lekko przemieszać widelcem. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z formy, posmarować dżemem, polać polewą lub rozpuszczoną czekoladą i na mokrą polewę posypać resztą wiórków kokosowych.
Wszystkie przepisy