Składniki:
200g mąki tortowej
150g masła lub margaryny
150g cukru
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
100g płatków migdałowych
cukier puder
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

1. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. 2. Masło lub margarynę utrzeć, dodać cukier i żółtka. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypywać do ciasta ucierając. Dodać uprażone płatki migdałowe i 6 kropli aromatu migdałowego. 4. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. 5. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45-50 minut. Upieczoną babkę oprószyć cukrem pudrem.
Wszystkie przepisy