Składniki:
250 g masła
250 g cukru
5 jajek
szczypta soli
1 proszek do pieczenia
500 g mąki
150 ml mleka
200 g Nutelli lub ew. masła orzechowego
100 ml ajerkoniaku lub ew. innego likieru
cukier puder do posypania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

1. Cukier utrzeć z masłem i jajkami. Przesiać do tego mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, mleko i ajerkoniak. 2. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać Nutellę, do drugiej 3 łyżki ajerkoniaku. 3. Do natłuszczonej formy na baby nałożyć najpierw jasne, potem ciemne ciasto i delikatnie przemieszać widelcem. Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem Babka jest świetna bo lepsza niż wszystkie ciasta marmurkowe dzięki Nutelli zamiast zwykłego kakao. Jest także pyszna gdy część przeznaczoną na ciasto ciemne wymieszamy z 1 łyżką kakao, 2 łyżkami rumu lub śmietany, 3 łyżkami siekanych orzechów, 3 łyżkami siekanej czekolady i 4 Nutelli.
Wszystkie przepisy