Składniki:
* 20 dag mąki tortowej * 10 dag mąki ziemniaczanej * 20 dag masła * 6 jaj * 20 dag cukru * 1/2 laski wanilii * 1/2 łyżki cukru pudru * 1 opakowanie cukru waniliowego * masło do formy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąkę dokładnie wymieszać, jaja umyć. Masło utrzeć w misce na pianę. Oddzielnie ubić pianę z białek; gdy jest sztywna, ubijając dalej dodawać stopniowo cukier, potem powoli po jednym żółtku. Ubijając w dalszym ciągu połączyć pianę z utartym masłem, posiekaną wanilią i mąką. Upiec ciasto natychmiast po wykonaniu w foremce wysmarowanej tłuszczem. Dokładne ubicie piany gwarantuje udanie się babki. Po wyjęciu formy posypać babkę cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. POLECAM! SMACZNEGO!
Wszystkie przepisy