Składniki:
Seler: mały kawałek Pietruszka: 1 sztuka Marchew:3 sztuki Cebula: 1 sztuka Buraki: 4 sztuki pieprzu czarnego ziarna: kilka ziele angielskie: 2-3 ziarna listek laurowy: 1 sztuka suszone grzyby: 100 g sól i pieprz: do smaku cukier: 1/4 łyżeczki świeży czosnek: 1 ząbek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Jarzyny wraz z obranymi i pokrojonymi w plastry burakami zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy. Oddzielnie gotujemy w 2 szklankach wody suszone grzyby. Oba wywary, jarzynowy i grzybowy przecedzamy przez sito i łączymy. Doprawiamy zakwasem buraczanym (na 2 litry wywaru dajemy 1/2 litra zakwasu). Barszcz doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy sola i cukrem. Jeśli chcemy, aby nasz barszcz był bardziej kwaśny, dodajemy trochę czerwonego wina lub sok z cytryny. Czosnek wciśnięty do barszczu na chwilę przed podaniem nada mu niesamowity smak i aromat.
Wszystkie przepisy