Składniki:
25 dag mąki 25 dag cukru pudru 12,5 dag masła lub margaryny 3 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego olejek zapachowy ulubiony 1-łyżeczka 1,5 łyżki lekko czubatej mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki siekanych drobno orzechów 1 łyżka stołowa kakao
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Utrzeć tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym, dodawac po żółtku, olejek, gdy utarte dodawać wymieszane suche składniki (makę,makę ziemn. i proszek przesiane) na przemian z mlekiem. Na końcu pianę z białek,.wyłożyc do formy 2/3 ciasta,posypać orzechami,a do reszty ciasta dodać kakao i 1 łyżkę mleka, wymieszać i wyłożyć na wierzch.Przemieszać widelcem lub łyżką. Piec ok.40 min. w temp.160-180. Moja forma na tę babkę jest nieduża, ma ok.1,5l pojemności.
Wszystkie przepisy